България ще съдейства на Египет за ЕС

България ще съдейства на Египет за ЕС
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският външен министър Даниел Митов и египетският му колега Самех Шукри обсъдиха проблемите, които стоят пред Близкоизточния мирен процес в момента и сериозната роля, която Египет е изиграла през последните месеци. Митов взе участие в Донорската конференция за възстановяване на Газа, която се състоя на 12 октомври в Кайро.

Министър Шукри увери Даниел Митов, че от 20 октомври палестинската и израелската делегация подновяват срещите си в Кайро. Той подчерта, че търпението на палестинския народ е изчерпано и трябва бързо да се намери изход от настоящия застой. Шукри сподели, че разчита на съдействие от страна на България в рамките на диалога с ЕС за подписване на споразумение между Съюза и Египет.

Двамата министри се договориха да бъде ускорена процедурата по регистрация в Египет на страната ни като държава-износител на пшеница, както и участието на български фирми в крупния египетски проект за разширяване на капацитета и възможностите на Суецкия канал.

В разговор с алжирския министър на външните работи Рамтан Ламамра бе споделено мнението, че между двете държави съществува сериозен търговско-икономически потенциал. Договорено бе организиране на бизнес форум в София по време на следващата смесена комисия за икономическо сътрудничество с цел активизиране на контактите между бизнес средите на двете страни.

Двамата обсъдиха и Алжирската инициатива за уреждане на кризата в Либия. Алжирският външен министър сподели, че са проведени редица срещи между съседните на Либия държави. Договореностите, които са постигнали към момента, предвиждат никоя от тях да не се намесва в Либия индивидуално. Същевременно, военната намеса отвън не е решение на вътрешните проблеми на страната. Предизвикателствата пред Либия са сериозни и малцинствените групи там следва да се интегрират, а не да бъдат маргинализирани, тъй като това крие риск от тероризъм, подчерта алжирският външен министър.

#Даниел Митов #Митов #Кайро #Египет #Алжир #Самех Шукри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници