Плевнелиев акцентира на бедствията в речта си пред ООН

Плевнелиев акцентира на бедствията в речта си пред ООН
Плевнелиев изнесе реч пред ООН. Снимка: www.un.org
A A+ A++ A

Президентът на България Росен Плевнелиев акцентира на бедствията, сполетели света и Балканите, в словото си пред Общото събрание на ООН. Природните стихии засегнаха и голяма част на страната и от тях пострадаха много от сънародниците ни. Климатичните промени и последствията им за околната среда отдавна не са новина, а всекидневие за всички ни. Затова е важно да се действа, обобщи той.

Българският държавен глава беше сред първите осем лидери, които се обърнаха към световната общност от трибуната на Общото събрание.

Президентът обърна внимание и на военните конфликти в Украйна и Сирия, където напрежението не стихва, въпреки съвместните усилия на международната общност. Не пропусна и актуалния Близкоизточен мирен процес.

Той заяви, че незаконното анексиране на Крим към Руската федерация по-рано е поставило региона в сериозна опасност. България като част от ЕС и НАТО подкрепя усилията за мирно разрешаване на конфликта, както и правото на Украйна да избира бъдещето си сама.

Хуманитарната катастрофа в Сирия след 3-годишния военен конфликт там засегна силно и България, припомни държавният глава. Страната ни също пое голяма част от бежанския поток - у нас се намират хиляди сирийски бежанци. Тя се включва според възможностите си и в хуманитарната помощ, която се изпраща в различните бедстващи точки на света, каза той.

Той осъди терористичните атаки и въоръжени конфликти на религиозна основа, които заплашват региона. В обръщението си президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора и отново посочи, че способността да бъде въздадена справедливост е ключова за противодействие на международния тероризъм.

По отношение на мирните преговори между Израел и Палестина, Плевнелиев изрази подкрепата ни за мирен изход чрез отделя не "двете държави", чрез директни преговори и без предварителни условия. Това, каза той, е единственото възможно разрешение, за да могат палестинците да постигнат вдигане на блокадата над Газа, както и израелците да постигнат нужната им сигурност.

Плевнелиев не подмина и спазването на човешките права, като осъди расистките и антисемитски прояви, които страната ни приема с тревога. Той припомни спасяване на българските евреи през Втората световна война.

#Росен Пленелиев #ООН #Украйна #Израел #Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници