Учен прогнозира още по-обилни валежи и на Балканите

Учен прогнозира още по-обилни валежи и на Балканите
Промените в климата водят до още по-обилни валежи и температурни рекорди. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

„Наблюдава се драматично затопляне на климата в целия свят през последния век. Има определени периоди, когато то е много бързо, и други, както е през последното десетилетие, когато е далеч по-бавно, твърди пред в. „24 часа“ ученият Кристофър Фийлд, който изследва последиците от изменението на климата от молекулярен до глобален мащаб.

В момента се намираме в етап, когато затоплянето е на средно ниво, нито твърде бързо, нито твърде бавно. „Това е очаквано в климат, в който важните естествени цикли се случват едновременно с климатичните промени“, смята Фийлд.

През последните години затоплянето във високите нива се случва основно над океаните, т.е. все още наблюдаваме бързо повишаващи се температури и това няма да се промени, особено ако продължим масово да използваме изкопаеми горива.

„Почти навсякъде се наблюдава увеличаване на обилните валежи. Имаме доказателства, че в бъдеще се очаква да станем свидетели на дори по-силни валежи в целия свят, включително на Балканите. Ако погледнем в много далечно бъдеще, прогнозите за целия Средиземноморски регион са за грандиозно увеличаване на влажността“, твърди ученият.

„В последните десетилетия на 21. в. на Балканите ще се наблюдава климат, който комбинира обилни валежи с голям риск от наводнения и високи температури, които могат да причинят проблеми със здравето“, прогнозира Фийлд.

#Балканите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници