Великобритания е решила да "размрази" балканските конфликти

Великобритания е решила да "размрази" балканските конфликти
A A+ A++ A

Съветът на Европа не включи Косово в състава си, срещу което се противопоставиха Франция, Испания, Гърция, Кипър, Молдова, Словакия, Румъния и Грузия.

За това съобщава кореспондентът на Полит Навигатор, Олег Бондаренко, директор на Фондацията за прогресивна политика, главен редактор на портала Balkanist.ru, цитиран от "Известия".

Експертът посочва още, че в момента, след оттеглянето на предишните му решения, Косово е признато само от малцинство страни членки на ООН - 94 срещу 95.

Според него включването на Косово в Съвета на Европа ще означава край на илюзиите за европейските перспективи за Белград.

„В ситуация, в която сръбската автономия, непризната дори от Европейския съюз, става пълноправен член на Съвета на Европа, а европейците сериозно обсъждат перспективите за включването на Украйна, става очевидно, че останалите кандидати за членство в ЕС на Балканския полуостров просто са забравени."

"Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина, които имат обща граница с Европейския съюз, за разлика от Косово, създадоха (с изключение на БиХ) свой собствен „мини Шенген“, и както бяха, така и останаха отрязани от Европа“, пише авторът.

Изданието отбелязва, че за Сърбия липсата на перспективи за присъединяване към ЕС на фона на най-активно развиващата се икономика в региона е добър пример за използване на двойни стандарти.

„Според неофициална информация дори самият разговор за европейските перспективи вече е възможен само след присъединяване към антируските санкции, на които сръбският лидер Александър Вучич, подобно на босненския му колега Милорад Додик, няма да се съгласи при никакви обстоятелства", пишат още те.

"А пробният балон по темата Косово в Съвета на Европа не е нищо повече от поредния сигнал към прекалено суверенния Вучич от „големия брат", добавя изданието.

"Междувременно в самата Сърбия за първи път в историята по-голямата част от населението се противопоставя на членството на страната в Европейския съюз – 56% срещу 44% сред анкетираните”, подчертава балканист.

Изданието уточнява, че поне пет държави-членки на ЕС не признават Косово поради наличието на потенциално сепаратистки региони на собствената им територия.

„Мнението им се заглушава от Берлин с новия канцлер, който промени своята равноотдалечена позиция на „гледане на Балканите“ при Ангела Меркел, а Лондон очевидно реши да „размрази“ тлеещите конфликти в региона. Сега всичко зависи от сръбското търпение и национална воля да вървим срещу вятъра“, обобщава Вучич.

#Балканите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"