Американски журналист е обезглавен от ислямисти

Американски журналист е обезглавен от ислямисти
Джеймс Фоули, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Членове на групировката "Ислямска държава" (ИД) са обезглавили американския журналист Джеймс Фоули.

ИД разпространи видеозапис, който бе обявен като изпълнение на смъртната присъда. Видеото с надпис "Послание към Америка" бе качено в социална мрежа. Роднините на журналиста потвърдиха смъртта му.

През 2011 г. Фоули бе задържан в Либия от службите на Кадафи. Той прекара в плен няколко седмици, след което бе освободен. Той е отразявал конфликта в Либия за базираната в Бостън агенция "Глоубъл пост".

"Призовавам всички мои другари, роднини и близки да въстанат срещу моите истински убийци – правителството на САЩ. Всичко, което се случи с мен, е резултат от самодоволството и престъпните намерения на САЩ". Това казал преди екзекуцията си Джеймс Фоули във видеозаписа.

Майката на Фоули излезе с изявление, в което пише: "Никога не сме се гордели повече с Джим, колкото сега. Той даде живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ". От името на цялото си семейство тя моли похитителите да запазят живота на останалите заложници. "Както и Джим, те не са виновни за нищо. Те не контролират политиката на американското правителство към Ирак, Сирия, или някоя друга част на света", пише още тя.

Според американската администрация видеото най-вероятно наистина е заснело убийството на Фоули. Днес се очаква президентът Барак Обама да направи специално изявление по въпроса.

В същото видео е заснет американския журналист Стивън Сотлоф, който изчезна през август 2013 г. в Либия. "Животът на този американски гражданин, Обама, зависи от следващото ти решение", се казва в изявление на екстремистите от ИД.

Разузнаването на САЩ работи върху установяването на автентичността на записа.

#ислямска държава #Джеймс Фоули #Барак Обама #журналист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »