Заради Александър Гацак: Русия гони кореспондента на БНР Ангел Григоров

Заради Александър Гацак: Русия гони кореспондента на БНР Ангел Григоров

Пресс-служба МИД РФ

A A+ A++ A

Руското външно министерство обяви, че отнема акредитацията и ще изгони от Русия единствения български журналист в Москва - кореспондента на БНР Ангел Григоров. Решението за това е в отговор на действията на България срещу руския кореспондент на "Росийская газета" - Александър Гацак.

"В отговор на преследването от българските власти и привикването от спецслужбите на журналиста от "Росийская газета" в София Александър Гацак и последвалото отнемане на неговата постоянна акредитация, сме принудени да предприемем реципрочни мерки по отношение на кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров. Наредено му е да предаде своята акредитация и да напусне Русия", се казва в съобщението на руското министерство на външните работи.

Ангел Григоров все още не е уведомен официално от властите в Москва, предаде БНТ.

Акредитацията на кореспондента на "Росийская газета" беше отнета във вторник от министерството на външните работи.

Още на следващия ден говорителката на руското МВнР Мария Захарова обяви изгонването на Гацак като "пореден незаконен ход на натовците" и заяви, че Русия ще предприеме ответни мерки.

В сряда стана ясно, че председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут за пребиваване, акредитация за работа като журналист, експулсиране и забрана за влизане на територията на Европейския съюз на руския гражданин Александър Гацак. Според заповедта руският журналист е извършвал разузнавателна дейност у нас под прикритието на журналист.

Всъщност Гацак е трябвало да бъде експулсиран още на 21 септември - същата дата, на която бе задържан архимандрит Васиан Змеев от Руската църква. Тогава от МВР са му звъннали и са му казали, че трябва незабавно да се яви в миграционната служба. Докато пътувал, той получил друго обаждане, но от ДАНС. В същото време стана ясно, че Васиан Змеев е задържан, след като се е явил в миграционната служба. Тогава Александър Гацак влиза в руското посолство и остава там 40 дни до отпътуването за Москва в понеделник. Гацак не е единственият от "Росийская газета", който е експулсиран в родината си. По същия начин Кипър изгони колегата му Александър Гасюк в началото на октомври, когато бе задържан от местната полиция. Основанието е "заплаха за националната сигурност".


#БНР #Москва #журналист #Ангел Григоров #Александър Гацак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници