Шест месеца война на Израел в Газа: близо 100 убити журналисти

Шест месеца война на Израел в Газа: близо 100 убити журналисти

canva

A A+ A++ A

В неделя се навърши половин година от терористичните атаки на Хамас на 7 октомври, при които бяха убити 1 200 души в Израел и бяха взети стотици заложници. Шест месеца продължават вече и военните действия на израелската армия срещу групировката, които обаче водят до огромен брой цивилни жертви сред палестинците. Според информация на ООН към 7 април, жертвите сред палестинците в Газа и на Западния бряг са над 33 хиляди. Убити са и над 95 журналисти и медийни работници, от които 90 палестинци, двама израелци и трима ливанци, според данни на Комитета за защита на журналистите (CPJ) и други. Това означава, че по един журналист е бил убит всеки втори ден. Според Международния институт за пресата (IPI) това е най-големият брой журналисти, загинали за толкова кратко време в конфликтна зона, откакто IPI започва да води такава статистика през 1950 г.

По всяка вероятност част от загиналите са косвени жертви на конфликта, но в някои случаи съществуват съмнения, че израелската армия умишлено е атакувала журналисти – случаи, които в момента се разследват от организации като Репортери без граници и Human Rights Watch. Подобни действия, ако бъдат доказани, се считат за военно престъпление в международното право.

През миналата седмица премиерът на Израел Бенямин Нетаняху даде заявка, че ще ограничи дейността на телевизионния канал Ал Джазира на територията на страната, след като бе приет нов закон, даващ право да се спират чужди медии заради мотиви, свързани с националната сигурност. IPI призова вече Израел да не забранява “Ал Джазира”.

Притеснителен е и фактът, че достъпът на чужди журналисти до Газа е силно ограничен. От една страна, рисковете за присъствие на чужди журналисти във военната зона са огромни, от друга, самото влизане в Газа е почти невъзможно, освен с акредитация като придружаващ израелските отбранителни сили. Това създава много сериозни ограничения за всеки репортер и хвърля съмнение върху обективното отразяване на събитията. Спирането на електричеството и интернет в Газа, както и произволното задържане и сплашване на местни журналисти там, допълнително усложняват възможността свидетелства за войната да достигнат до външния свят. Не на последно място, независимите медии и журналисти в Израел са поставени под сериозен политически и психологичен натиск при отразяване на конфликта, ако репортажите им не отразяват официалната правителствена линия. В края на миналата година бяха отправени заплахи за закриването на най-стария вестник в страната, „Аарец“ и местни бюра на чуждестранни информационни агенции.

Като част от международната журналистическа общност, АЕЖ – България призовава да се сложи край на атаките срещу журналисти и на всякакви заплахи към медиите, които отразяват конфликта в Газа. Настояваме за защита на всички наши колеги от всички страни. Напомняме, че нападенията, насочени срещу цивилни граждани – включително журналисти – нарушават международното право. Призоваваме международната общност, европейските институции и българското правителство да отстояват свободата на печата и да защитават живота и сигурността на представителите на медиите и цивилните граждани, като използват за това дипломатическите механизми и междуправителствените организации. Правото на Израел да се защитава и борбата срещу тероризма не могат да оправдаят военни престъпления и огромен брой цивилни жертви.

Журналистиката играе съществена роля в документирането на историята и обслужването на обществения интерес чрез разкриване на реалности, които твърде често са затъмнени от дезинформация. Медиите могат да разкрият истинската цена на войната и по тази причина е важно да има светлина върху случващото се.

#журналист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници