Язовир "Студен кладенец" е потенциално опасен

Язовир "Студен кладенец" е потенциално опасен
A A+ A++ A

Язовир "Студен кладенец" в землището на монтанското село Стубел, е потенциално опасен. Това е показала междуведомствена проверка, извършена през април 2014 г., съобщиха от Областната администрация в Монтана.

Местните власти обаче са категорични, че през август водоемът не е преливал и нивото на поддържаната в него вода е 1 метър под преливника.

В село Стубел има още един язовир - "Добри дол". Той пък е в предаварийно състояние. За него резултатите от проверката през април сочат, че е в добро състояние.

Уточненията на администрацията са по повод на тревогата на хората от наводнения град Мизия и убедеността им, че именно язовирна вода ги е потопила.

Язовир "Стубел" в с. Белотинци е различен от врачанския водоем "Стубля", на който според експертите от община Мизия се дължи потопа в града, сочат от Монтана.

Водните обекти на територията на област Монтана са проверени в изпълнение на заповед на министър-председателя Пламен Орешарски и със заповед на областния управител Николай Пенчев.

Извършен е технически оглед на 54 водни обекта в региона – 44 язовира, 3 изравнителя и 4 защитни диги. От направената проверката комисията е заключила, че 4 обекта са в много добро състояние, 16 – в добро, 21 – в задоволително, 6 – в незадоволително, 2 – в лошо, а 5 водни обекта са в предаварийно състояние. 3 от язовирите са потенциално опасни, а 2 – непотенциално опасни.

След констатациите комисията е дала 186 предписания на собствениците на язовирите. Проверките през октомври ще покажат дали те са изпълнени.

#язовир #преливник #опасен #Мизия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници