"Дългата ръка" на Израел е по следите на атентаторите от Бургас

"Дългата ръка" на Израел е по следите на атентаторите от Бургас
Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Израел и България са две държави, които са в изключително приятелски взаимоотношения. Нашите служби работиха заедно относно атентата в Бургас и разследването протече възможно в най-плътно сътрудничество, коментира посланикът на Израел Шаул Камиса Раз на пресконференция.

Събитието бе във връзка с ескалацията на напрежението и започналата сухопътна операция от страна на Израел след отказа на „Хамас” за постигане на примирие, но основният акцент бе годишнината от атентатите на летище Сарафово в Бургас.

„Въпреки това всяка версия за търсене на отговорност за атентата от типа "дългата ръка" на Израел е възможна и близка до истината. Ние сме морално задължени да потърсим по категоричен начин отговорност за смърта на всеки наш гражданин. Знаете какво се случи след клането на израелските олимпийци в Мюнхен. Това е примерът, който ще пребъде сега и в бъдеще. Оставям на вашето въображение какво ще се случи с терористите, когато те бъдат открити, но всичко, което може да си представите, е възможно", бе категоричен посланикът в отговор на журналистически въпрос дали израелските служби провеждат свое разследване на местонахождението на атентаторите от Бургас.

Посланик Шаул Камиса Раз обяви, че днешното съобщение на българската прокуратура, че е разкрита самоличността на атентатора в Бургас е станало след като това било съгласувано с израелските служби.

„Българските служби положиха максимални усилия, извършиха много добри и професионални действия, както, разбира се, и правосъдният апарат в лицето на българската Главна прокуратура. Проявиха добър професионализъм и не избързаха с информация, която да е частична или пък погрешна. Напротив – те много професионално се погрижиха информацията, която подават, да е сигурна, проверена и конкретна”, коментира той.

Дипломатът подчерта, че следствените действия по този случай не са приключили, службите продължават да работят, продължават да се появяват нови части от пъзела и нова информация.

Относно започналата сухопътна операция от страна на Израел срещу цели на „Хамас“, посланикът обясни, че операцията е била неизбежна.

Израел провежда тактическа операция по суша и въздух в Ивицата Газа, с цел неутрализиране на терористите от „Хамас“. Нямахме друг избор. Опитахме се да не се стига до тук, но ракетният обстрел на територията ни не ни даде избор, коментира посланикът на Израел Шаул Камиса Раз.

„Целите ни са ясно набелязани. Атакуваме инфраструктурни обекти на терористите, домовете на лидерите им, местата, от които изстрелват ракетите и тунелите, чрез които терористите могат да минат на израелска територия и да атакуват“, заяви посланикът.

Дипломатът обясни, че операцията е трудна, защото „Хамас“ атакуват от обществени сгради, като например болници, и използват хората за жив щит.

Той каза също, че за първи път екстремистката организация се опитала да използва дрони, оборудвани с експлозиви. Но най-голямата заплаха, според него, е възможността хора от „Хамас“ да преминат през тунелите.

„Хамас“ не приема примирието за спиране на огъня. Поставя неизпълними условия за постигане на мир. Затова бяха атакувани над 150 цели от инфраструктурата на групировката, 20 терористи са убити, а 150 взети в плен“, уточни Шаул Камиса Раз.

Посланикът обясни, че някои арабски държави осъждат действията на „Хамас“.

#Шаул Камиса Раз #Хамас #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници