Плевнелиев ще участва в среща на върха на ПСЮЕ

Плевнелиев ще участва в среща на върха на ПСЮЕ
Това е най-високото равнище на политически диалог в региона в рамките на формата. Инициативата се провежда по идея на Република България от 1996 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще участва на 25 юни в Букурещ в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

Това е най-високото равнище на политически диалог в региона в рамките на формата. Инициативата се провежда по идея на Република България от 1996 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Участие във форума, освен от България, се очаква да вземат държавните глави на Румъния, Албания, Македония, Молдова, Сърбия и Черна гора, както и представители на правителствата и дипломатически представители на Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватска, Словения и Турция.

Специални гости на форума ще бъдат президентът на Косово Атифете Яхяга, европейският комисар по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле и генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович.

В рамките на срещата ще бъдат обсъдени възможностите за последващо разширяване на регионалното сътрудничество и развитието на отношенията на добросъседство, европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, както и въпроси, свързани с укрепването на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа и партньорството в областта на правосъдието и борбата с организираната престъпност.

От юли 2015 г. България ще поеме от Албания председателството на ПСЮИЕ, която предстои да оглави форума за регионално сътрудничество за периода юли 2014 г. – юни 2015 г.

#среща #Росен Плевнелиев #ПСЮЕ #България #Албания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници