Греков: Няма да има недостиг на хлебно зърно

Греков: Няма да има недостиг на хлебно зърно
По думите му няма опасност да се консумира хляб от фуражно зърно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пшеницата от новата реколта няма да е с лошо качество и няма да влоши качеството на хляба, не се очаква и неговото поскъпване. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в ефира на bTV по повод пострадалата от валежите реколта от пшеница.

„Няма да има недостиг на хлебно зърно“, категоричен бе Греков. По думите му няма опасност да се консумира хляб от фуражно зърно.

„Има достатъчно качествена пшеница, която ще бъде изкупена от хлебопроизводителите“, каза министърът.

По последни данни засегнатите площи са 357 хил. дка, от които 59 хил. дка пшеница са пропаднали изцяло. Министърът посочи, че преди валежите очакванията са били за 4.5- 5 милиона тона зърно, сега средно се очаква добивът да падне с 20%, или около 1 милион тона.

„При наличие на средства държавата ще обезщети пострадалите на 100% земеделски производители с 80% от очакваните добиви“, уточни проф. Греков и призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие.

Министърът на земеделието и храните посочи, че незаконната сеч не може да бъде причина за наводненията в „Аспарухово“. По думите му незаконната сеч в района за периода 2010-2014 г. е 30%.

„Само за миналата година са задържани над 560 автомобила и над 1000 каруци“, посочи министърът и изтъкна, че процесът на незаконна сеч се следи строго и тя намалява.

#Димитър Греков #недостиг #зърно #пшеница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?