България и още четири държави поискаха мито за украинското зърно

България и още четири държави поискаха мито за украинското зърно

pixabay

A A+ A++ A

България и още четири източноевропейски страни от Европейския съюз настояват Брюксел да наложи мита върху вноса в ЕС на зърнени култури от Украйна. Те упрекват украинските зърнопроизводители в нелоялна конкуренция, заяви днес унгарският министър на земеделието Ищван Над, цитиран от Ройтерс.

Министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили съвместно писмо до Европейската комисия, в което настояват за ответни мерки спрямо вноса на по-евтини селскостопански продукти от Украйна. Те посочват, че той ограничава износа на земеделска продукция от техните страни, се казва в съобщение на земеделското министерство в Будапеща.

Петте държави, чиито земеделски министри са подписали писмото до ЕК, са сред шестте членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото са необходими на вътрешните им пазари. Това свръхпроизводство е ключов фактор за гарантиране на европейските доставки на храни и за запазване на стратегическия суверенитет на Евросъюза, посочват земеделските министри, предаде БТА.

Фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия "търпят значителни щети", откакто ЕС отмени квотите за внос и премахна митата върху импорта на украински зърнени култури, се казва в писмото.

Министрите на земеделието призовават също така Еврокомисията да проучи украинските производствени практики и да посочи в доклад дали те са в съответствие със стандартите на Евросъюза.

Писмото е адресирано до заместник-председателя на ЕК с ресор "Икономика в интерес на хората" Валдис Домбровскис и до еврокомисаря по въпросите на земеделието Януш Войчеховски, посочва Ройтерс.

#зърно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Светът в снимки
Последно от Светът в снимки

Всички новини от Светът в снимки »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници