Васил Василев: Напрежението в Ирак ще засегне и България

Васил Василев: Напрежението в Ирак ще засегне и България
Ескалацията на напрежението в Ирак ще засегне и България, каза председателят на Фондация „Братя Василеви“ Васил Василев. Снимка: burgas-podlupa.com
A A+ A++ A

Ескалацията на напрежението в Ирак ще засегне и България. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на Фондация „Братя Василеви“ Васил Василев. Страната ни трябва да се подготви за бежанска вълна и да засили мерките по границата с Турция, каза Василев. „Видяхме, че само при завземането на Мосул от ислямистите около половин милион души тръгнаха на север“, уточни Василев.

Според него част от бежанците са тръгнали към Кюрдистан, а друга част отиват в Турция. България трябва да се подготви за едно нашествие от бежанци, което изисква незабавно мобилизиране на целия ни ресурс за защита на южната ни граница.

Незабавно трябва да завърши изграждането на защитната стена по границата с Турция за отблъскване на бежанското цунами, което може да очакваме в следващите месеци, категоричен беше Василев. Той допълни, че действията на ислямистите в Ирак ще сложат край на начертаната от англичаните и французите карта на Близкия изток след Първата световна война и разпадането на Османската империя.

„Светът става свидетел на политическо и религиозно земетресение, което ще засегне не само Близкия изток, но и Европа и Америка“, изтъкна Василев.

#България #Ирак #Кюрдистан #Турция #Османска империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници