България класирана в клуба на „бавноразвиващите се“

България класирана в клуба на „бавноразвиващите се“
България и Румъния формират клуб на „забавено развитие“ според доклада към класацията.
A A+ A++ A

България е на 28-о място от общо 35 страни в Европа в класацията „Индекс на настигането“ на Институт „Отворено общество“. Изследването сравнява 28 членки на ЕС и кандидатите за общността Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 икономически, социални и политически индикатора, съобщава „Капитал“.

България влиза в една и съща група в общата оценка заедно с Албания, Черна гора, Румъния и най-засегнатата от кризата държава - Гърция. Целта на изследването е да отговори на въпроса до каква степен страните членки от Централна и Източна Европа са настигнали западните държави на континента.

Индексът регистрира нивата на сближаване или отдалечаване по отношение на четири категории: „Икономика“, „Качество на живот“, „Демокрация“, „Управление“, като оценката се прави вече за трета поредна година.

Начело на класацията са севрозападните европейски страни, водени от Скандинавия. В групата на бързо развиващите се държави според авторите на доклада пък влизат централноевропейските и прибалтийските държави.

Най-засегнатите от кризата (например Гърция, Италия и Португалия) формират отделна група според „Индекса на настигането“. Проблемът при тях е, че се влошават не просто икономическите им показатели, а при някои и оценките за демокрация.

Страните от Югоизточна Европа (където попада и България) са най-големият източник на притеснение, става ясно от доклада, като причината е, че те не мърдат от ниските си позиции (виж графиката). България и Румъния формират клуб на „забавено развитие“ според доклада към класацията.

Като цяло най-неуспешни в догонването са балканските страни, които все още не са членове на ЕС - Албания, Македония, Турция, Сърбия.

#Сърбия #Македония #Турция #Албания #Черна гора #Босна и Херцеговина #Исландия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници