Поголовна сеч в Странджа

Поголовна сеч в Странджа
Снимка: galkathegreat.wordpress.com
A A+ A++ A

Природозащитници и местни жители алармират, че в Странджа се изсичат вековни дървета. Дървосекачите обясняват, че гората е болна и затова се прочиства.

„Няма гора, няма да има и „болести“ по нея. Тя обаче е живяла сигурно 100-200 години, преди да се разболее точно сега. Тази сеч се провежда на място, където преди около 4-5 години пак се сечаха масово дървета. Няколкото останали вековни дървета вече са маркирани, а в момента може и да са отсечени. Вече няма вековна гора. Няма и невековна. Остават само недъгавите храсти. Имаше рекички и потоци в района, които до преди 15-20 години никога не са пресъхвали, а сега още в началото на лятото те са абсолютно сухи“, предупреди местната жителка Ваня Атанасова пред Нова телевизия.

Очевидци разказват как всеки ден се товарят десетки тирове с дърва, част от тях заминават директно за Гърция и Турция. В югоизточната ни съседка за отсечено дърво се лежи в затвора и затова гората там не се пипа.

По-голямата част от отсечените дървета отиват на пристанището на „Трансстрой”. Там може да видите потресаващи хиляди кубици изсечена гора.

Само преди дни Националната асоциация „Българско Черноморие“ потърси сметка на ръководството на Природен парк „Странджа“ заради обявен конкурс за ремонт и разширение на електронния си сайт на стойност 320 000 лева. Обществената поръчка е обявена на 11 март т.г. като част от проект с името „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“.

Изискванията за кандидатите в конкурса са почти невъзможни за изпълнение и от асоциацията подозират, че победителят вероятно вече се знае. В условията влиза закупуването на два мощни и извънредно скъпи сървъра, каквито по никакъв начин не са необходими нито за администрацията на парка, нито за поддръжката на нейния сайт. Те трябва да са и супермощни и да имат видеоплатка с внушителните 400 ядра. Подобни мощни устройства се използват основно в Холивуд за производство на 3 D суперпродукции от типа на „Аватар“.

#Странджа #дървета #гора #сеч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници