Техника за 10 млн. лева ще подпомага създаването на нови гори у нас

Техника за 10 млн. лева ще подпомага създаването на нови гори у нас

pixabay

A A+ A++ A

Нова японска техника за 10 млн. лева ще подпомага създаването на нови гори на територията на Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП). Машините са закупени със средства от Оперативната програма „Околна среда“. Техниката бе показана в местността Ормана край Ямбол в присъствието на заместник-министрите на земеделието Мирослав Маринов и Георги Тошев, Такаюки Шинозава – съветник в посолството на Япония у нас, представители на местната власт.

„Техниката ще се използва за подпомагане на естественото възобновяване на горите на територията на над 56 хил. дка, както и за отглеждане на млади насаждения на близо 18 хил. дка. Ефектът, който очакваме, е да създадем нови гори с цел да поддържаме ресурса, с който разполагаме и стопанисваме“, каза пред журналисти директорът на ЮИДП инж. Димчо Радев. Към момента са закупени 10 машини, предимно малогабаритни, но предстои осигуряването на осем по-мощни и големи трактори.

Техниката, която ще се използва в залесителните и разсадникови дейности, е на японския производител „Такеючи“ (Takeuchi). Това е машиностроителна компания от префектура Нагано. Пазарният им дял в Япония е много малък, ориентирани са главно за експорт – особено за Европа и в частност България. Доста са напреднали в разработката на такива мини-екскаватори. Надявам се тази техника да бъде добър принос за този проект, каза съветник Шинозава. Той добави, че опазването на горите е много важно, особено с оглед на климатичните промени напоследък.

Столичната община залесява близо 40 декара в район „Искър“

През тази година предвидените за залесяване нови площи в горските стопанства на територията на ЮИДП са над 1500 дка. „Залесяваме в 32 стопанства, основно в поречните зони около Елхово и Ямбол с топола, зимен дъб, бук и всички местни видове. Допълнително от миналогодишното залесяване попълваме 1484 дка, т.е. тази година ще имаме създадени 3000 дка гори. Процесът на залесяване е периодичен – през пролетта и есента. Когато прихващането на културите е ниско и няма 80 %, ние дозалесяваме и попълваме“, каза още инж. Димчо Радев.

#гора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници