Плевнелиев: ЕС трябва да покаже характер, за да помогне на Украйна

Плевнелиев: ЕС трябва да покаже характер, за да помогне на Украйна
Държавният глава е на работно посещение в Германия по повод Деня на Европа - 9 май. Снимка: president.bg
A A+ A++ A

Страните от ЕС са длъжни да работят за единна позиция по кризата в Украйна, заяви в Берлин президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава е на работно посещение в Германия по повод Деня на Европа - 9 май.

"Считам, че желанието на европейските лидери е да постигнем пълно единство на дипломатическото поле и да допринесем за мирно и демократично решение на кризата", коментира държавният глава след срещата си министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

"Все още имаме много сериозни притеснения, че Русия не работи за намаляване на напрежението и ЕС трябва да е готов да покаже характер и единство, за да помогне на Украйна да излезе от тази криза", каза Росен Плевнелиев.

Президентът определи като "едно добро начало" сигнала, който президентът Путин даде с апела си за отлагане на референдума в Донецка област. "За съжаление, това, което се случи в Крим, е прецедент и загубеното доверие трябва да бъде възстановено", допълни Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев и министър Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили ситуацията в Югоизточна Европа, приоритетите в европейската финансова рамка до 2020 година за България, както и предстоящия вот за членове на Европейския парламент.

Двамата са споделили притеснението си от засилващия се антиевропейски дневен ред в контекста на изборите за ЕП и са подчертали необходимостта от засилване на интеграционните процеси в Европейския съюз.

#позиция #криза #Украйна #президент #Росен Плевнелиев #Франк-Валтер Щайнмайер #характер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници