Македония се съгласи да чества с нас Светите Кирил и Методий

Македония се съгласи да чества с нас Светите Кирил и Методий
Снимка: nauka.bg
A A+ A++ A

Македония прие поканата на България да честват заедно празника на Светите Кирил и Методий.

"Необходимо е България и Македония взаимно да честват Светите Кирил и Методий, тъй като тези личности не са значими само за двете страни, а и за Балканите и по-широко, коментира председателят на Македонската академия на науките и изкуствата Владо Камбовски, цитиран от "Фокус".

Според него, големите личности трябва да се честват не само когато става дума за България и Македония, а и когато тези личности свързват нашата страна и Албания например.

На 11 май в София ще пристигне македонска делегация, водена от главата на Македонската православна църква  архиепископ Стефан и Камбовски. Предвидено е и да има Света литургия в храм-паметника „Свети Александър Невски“, на която архиепископ Стефан ще участва като гост, заради нерешения статут на МПЦ.

Събитието е важно за отношенията между двете страни и бъдещото партньорство. Български историци многократно е възразявали срещу твърденията на Скопие, че исторически личности, за които има доказателства, че са българи, са представяни за македонци.

Акад. Григор Велев обясни, че след 1945 г., когато доктрината на македонизма станала опора на сърбокомунистите във Вардарска Македония,  в Скопие започвали кампания, която и до днес твърди, че братята равноапостоли Кирил и Методий са македонци и още, че Македония е люлка на славянската писменост и култура.

#Македония #Скопие #Владо Камбовски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници