Плевнелиев след КСНС: България не признава референдума в Крим

Плевнелиев след КСНС: България не признава референдума в Крим
Членовете на КСНС призовават всички страни, които имат участие в кризата, да преустановят провокациите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че проведеният на 16 март референдум в Крим нарушава международното право и България не признава резултатите от него,

След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, Плевнелиев посочи, че с изключение на ПП Атака, становището на КСНС за рисковете пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна, е било прието с широк консенсус.

“България действа като член на ЕС и НАТО, като отчита националния си интерес, България работи за това ЕС да има единна позиция за Украйна. България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна”, заяви президентът.

“Проведеният на 16 март 2014 г. референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не признава резултатите от този референдум”, каза Росен Плевнелиев.

Той заяви, че членовете на КСНС призовават всички страни, които имат участие в кризата, да преустановят провокациите.

„Изпращането на мисия на ОССЕ в Украйна е важна стъпка за гарантиране на мирното разрешаване на конфликта. България подкрепя подписването на политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, както и подписването на икономическата част след провеждане на свободни избори за президент“, отбеляза той.

„КСНС настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани, включително и близо 300 000-дната българска общност“, подчерта българският държавен глава.

Той добави, че КСНС смята, че диверсификацията на доставките на газ, ускоряването на интерконекторните връзки със съседните страни и газовите находища в Черноморския шелф са безалтернативен национален приоритет.

#Росен Плевневлиев #Консултативен съвет по национална сигурност #Украйна Крим #криза #България #Крим #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници