Парите за дребните стопани ще дойдат от директните средства

Парите за дребните стопани ще дойдат от директните средства
85 000 са малките стопанства, които представляват 23 процента от всички, които се занимават със земеделие, обясни Греков. Снимка: green-bulgaria.eu
A A+ A++ A

Анализ на селското стопанство през годините, откакто България е член на ЕС, е станал причина да бъде взето решението на малките стопани да се отпускат 1250 евро годишно, обясни министърът на земеделието Димитър Греков пред БНТ.

„Това ни даде основание да помислим за една отделна нова програма“, каза министрът в студиото на предаването „Денят започва“.

Той обясни, че са се насочили към конкретна помощ. Става въпрос за директните плащания по СЕП от 500 евро до 1250 евро на малки стопанства.

„85 000 са малките стопанства, които представляват 23 процента от всички, които се занимават със земеделие, и още една цифра, която беше поразяваща, че 6% от производителите получават 80 процента от субсидиите. И още една … цифра, която е важна, за да се стигне до тези средства, които трябва да се дадат на малките стопани, че близо 40 процента от малките фермерски стопанства в периода 2007-2010 година са … ликвидирани и не могат да съществуват“, обясни министър Греков.

Новината за отпускането на помощта бе съобщена в понеделник от лидера на ДПС Лютви Местан на среща с медиите в НДК.

#Димитър Греков #Греков #стопанства #Лютви Местан #селското стопанство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници