България – представител на катарския бизнес в Югоизточна Европа

България – представител на катарския бизнес в Югоизточна Европа
Вигенин акцентира върху стабилната банкова система на България. Снимка: Министерство на външните работи
A A+ A++ A

България може да се превърне в платформа за катарския бизнес за региона на Югоизточна Европа. Това стана ясно по време на еднодневното официално посещение на външния министър Кристиан Вигенин в Катар.

Вигенин се срещна с министър-председателя и министър на вътрешните работи шейх Абдулла ал Тани, с министъра на финансите Али ал-Емади,със заместник-министъра на икономиката и търговията Султан Бин Рашид ал-Хатер и с колегата му Халид бин Мохаммад ал-Атия.

Кристиан Вигенин запозна домакините си с резултатите от срещата на държавите от Вишеградската група и България, Румъния и Гърция в Будапеща, включително с проекта за създаване на нов газов коридор Юг-Север, част от който е изграждането на терминал за втечнен газ в Гърция. През март т.г. в София по този проект ще бъде проведена експертна среща, на която катарската страна беше поканена да участва от българския външен министър.

По време на разговора с министър-председателя шейх Абдулла ал Тани Вигенин акцентира върху стабилната банкова система на България, като открои възможността Катар да направи постъпки за получаване на лиценз за учредяване на банкова институция или да придобие такава.

По време на разговорите бе обсъдено и предложението за учредяване на съвместен Фонд за насърчаване на малките и средните предприятия, облекчаване издаването на визи за български граждани, проекти от взаимен интерес, включително скоростния път Русе – Свиленград, както и подкрепа за включване на Катар в позитивния безвизов списък на Европейския съюз.

#Кристиан Вигенин #Катар #Вигенин #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници