Петко Ангелов: Турция умишлено не разрешава проблема с превозвачите

Петко Ангелов: Турция умишлено не разрешава проблема с превозвачите
Петко Ангелов, зам.-председател на БАСАТ. Снимка: "Фокус"
A A+ A++ A

Петков Ангелов е  заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Новините.бг го потърси за кратък коментар, относно ситуацията с отнетите разрешителни на български превозвачи.

 

Защо Турция отмени разрешителните за българските превозвачи – под какъв предлог?

Предлогът на турската страна е, че нямат разрешителни да минават транзитно през България и затова отменят българските разрешителни, но това не е вярно – българската страна е предоставила на Турция 15 хил. разрешителни от 2014 г.

През месец май Турция започна да налага тежки глоби на българските превозвачи. Тогава казахте, че турската страна иска да премахне българските превозвачи от техния пазар. Продължава ли да е подобна ситуацията?

Да, ситуацията е същата. До Нова година трябваше да има двустранна среща, на която да се договорят разрешителните между България и Турция. От българска страна са искани срещи, но те са избягвани – срещи не са провеждани. В момента има устно разпореждане българските превозвачи да не бъдат глобявани с по 3000 евро, но това е докато вземат разрешителните. В момента, в който вземем разрешителните, глобите пак ще започнат.

Подкрепя ли ви българската държава?

Държавата е свършила работата си в лицето на транспортния министър и на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ - няколкократно са искали срещи с турската администрация, но няма разбиране от тяхна страна.

Може ли Европа да ни помогне?

В момента е поставен въпросът, но няма да има въздействие от Европа. За нас нормалният начин е да бъде проведена двустранна среща между България и Турция, за да се реши проблемът.

Можем ли да наложим някакви реципрочни мерки?

Българската страна също ще анулира турските разрешителни. В момента в турското министерство има 10 хил. разрешителни за турски превозвачи, а те казват на техните превозвачи, че няма разрешителни. Това се прави умишлено, за да се създаде напрежение сред турските превозвачи и пак да затворят границата, и да кажат: „Българите не ни дават да преминаваме“, което не е вярно. В момента в турското транспортно министерство има разрешителни за един-два месеца.

Как може да се реши целият проблем?

Според нас, това трябва да се реши на ниво транспортни министри – техния и нашия, и агенциите по автомобилна администрация.

Можем ли да кажем, че Турция отбягва решаването на проблема?

Това е действителността. Турската страна иска да получи разрешителните и квотата, без да подпише двустранната спогодба, което трябва да се случи на двустранна среща и след това да извива ръцете на българската страна да прилага техните условия, които не са нормални. Искат да ни тормозят.

#БАСАТ #Петко Ангелов #Турция #България #разрешителни #превозвачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници