Евгени Кирилов: Ердоган да се въздържа от провокации

Евгени Кирилов: Ердоган да се въздържа от провокации
Снимка: www.socialistsanddemocrats.eu
A A+ A++ A

Българският депутат от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф към проекта за резолюция относно тазгодишния доклад за напредъка на Турция към ЕС в отговор на изявлението на турския министър-председател Ердоган в сряда в град Кешан.

В предизборно изказване за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион“.

Текстът на предложението на Кирилов гласи: „Европейският парламент, вземайки под внимание някои непремерени изявления на министър-председателя Ердоган, призовава турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони в съседни страни, която би имала дестабилизиращ ефект върху добросъседските отношения със страни – членки на ЕС, както и по отношение на някои страни от Западните Балкани“, съобщиха от ЕП.

Проекторезолюцията ще бъде разгледана в Комисията по външни работи и гласувана в пленарна зала в началото на следващата година.

В сряда на изявлението на Реджеп Ердоган реагира Външно министерство.

„Подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“, съобщиха от нашето министерство.

#Евгени Кирилов #Кирилов #Реджеп Ердоган #Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници