В "Южен поток" ще тече газ не само на "Газпром", убеден е Куюмджиев

В "Южен поток" ще тече газ не само на "Газпром", убеден е Куюмджиев
A A+ A++ A

Председателят на парламентарната енергийна комисия Явор Куюмджиев коментира писмото от Брюксел, с което се иска уточняване на параметрите по проекта "Южен поток".

"В това предупреждение няма нито наказателна процедура, нито санкция. Там се казва, че бъдещият оператор трябва да изпълнява европейските правила. Аз съм сигурен, че когато се лицензира изпълнителят на "Южен поток", всичко ще е наред.", каза Куюмджиев пред БНР.

Депутатът е убеден, че бъдещият оператор на газопровода ще изпълнява изискванията на Третия либерализационен пакет и ще допуска по тръбата да тече газ и на други доставчици, а не само на "Газпром".

Експертите смятат, че България трябва да изясни позицията на страните по проекта, затова правителството трябва да проведе разговори в Брюксел.

"Изискването е всички тръбопроводи да се подчиняват на Трети лицензионен пакет. Но примерно Северен поток няма такъв. "Южен поток" не е българо-руски, той свързва Русия и ЕС. Ние сме прекалено мънички в този процес, за да имаме някакво влияние", заяви Куюмджиев.

#Явор Куюмджиев #"Южен поток" #"Газпром"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници