Министър Христов - на разпит за "Газпром" по сигнал на ГЕРБ

Министър Христов - на разпит за "Газпром" по сигнал на ГЕРБ
A A+ A++ A

Служебният министър на енергетиката Росен Христов беше разпитан в Националната следствена служба като свидетел във връзка с разследването на прокуратурата по спрените доставките на газ от руската държавна корпорация "Газпром" за България и последвалото през следващите месеци купуване на газ от други компании по време на предишното коалиционно правителство, пише ”Дневник”.

Разследването е по сигнал на ГЕРБ за купуване на газ от посредници на по-високи цени. Твърденията за това от страна на партията на Бойко Борисов са от няколко месеца, малко след като "Газпром" едностранно спря доставките на газ за България на 26 април с мотив, че България не плаща газа в рубли. Основният говорител по темата на представящата се за евроатлантическа партия ГЕРБ, Делян Добрев, критикува правителството на Кирил Петков, че не е направило всичко възможно чрез преговори с "Газпром" да бъдат възстановени доставките на газ по договора с руската държавна корпорация, който е до края на 2022 г. А вместо това "Булгаргаз" е купувала отново руски газ, само че от посредници и на по-висока цена.

Христов коментира по темата, цитиран от Би Ти Ви, че не можел да обсъжда детайли, за да не пречи на следствието, като най-много го притеснявало нарушаването на Закона за енергетиката и купуването на газ без тръжни процедури въпреки високата цена.

По повод това, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иронично му поиска оставката, Христов отбеляза, че не бил разбрал смисъла от това искане.

"Той ме обвини, че правя някаква политическа атака. Може би не е слушал внимателно. В моето изказване, освен факти за действията на "Булгаргаз" и икономическа оценка за резултата от тези действия, нямаше никакви препратки нито към определени лица, нито към конкретни партии. Не знам защо той оцени моето изказване като нападка срещу "Продължаваме промяната". Дори правителството не беше споменавано, а фокусът беше изцяло върху хронологията с доставките на газ и действията на "Булгаргаз", коментира той и настоя, че няма да си подаде оставката, защото не смята, че с действията си е нарушил каквото и да било.



#Росен Христов #"Газпром" #разпит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »