Шефът на "Газпром" плаши: Няма гаранции, че Европа ще оцелее през зимата

Шефът на "Газпром" плаши: Няма гаранции, че Европа ще оцелее през зимата
moscow-post.su
A A+ A++ A

Главният изпълнителен директор на руският енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер предупреди Европа за последствията от отказа от руски газ, заявявайки, че "никой не може да гарантира", че Европа ще оцелее през предстоящата зима с настоящите нива на природен газ в подземните хранилища, предаде Ройтерс.

Според Милер газът в подземните хранилища на Германия ще стигне за между 2 и 2,5 месеца. Той също така призова за гаранции за по-нататъшната експлоатация на газопровода "Северен поток".

"Европейският съюз и Германия трябва да дадат ясен, ясен политически отговор, че са заинтересовани и искат тези тръбопроводни линии да бъдат възстановени, и да дадат гаранции", каза Милер по време на форума "Руска енергийна седмица" (Russia Energy Week).

Шефът на "Газпром" добави, че втората линия на "Северен поток 2" също е била повредена при неотдавнашния инцидент, насочен към големи руски тръбопроводи, "но определено няма изтичане на газ".

Според него, за повредените тръбопроводи "Северен поток 1 и 2" ще отнеме най-малко една година, за да бъдат поправени, като Русия все още не е получила достъп до зоната на щетите.

Милер повтори призива, отправен по-рано в сряда от руския президент Владимир Путин, за европейски газов хъб в Турция. Алексей Милер също така отбеляза, че "Газпром" може бързо да увеличи доставките си за азиатския пазар, съобщава БНР.

#"Газпром" #Алексей Милер #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »