Черноморското икономическо сътрудничество - приоритет за България

Черноморското икономическо сътрудничество - приоритет за България
"България ще превърне изграждането на прагматичен диалог между ЧИС и ЕС в един от основните акценти на своето председателство", заяви Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Страните от нашия регион се нуждаят от сериозен ангажимент в рамките на регионалните формати на сътрудничество. В този смисъл, Организацията за черноморско икономическо сътрудничество е приоритет за региона и България се отнася много сериозно към ангажимента, който й предстои като ротационен председател на организацията".

Това каза министърът на външните работи, Кристиан Вигенин, на среща с генералния секретар на постоянния международен секретариат на организацията Виктор Цвиркун, (ЧИС), който е на посещение у нас по покана на външния министър, съобщиха от МВнР.

Двамата са обсъдили възможностите за по-нататъшно развитие на регионалното сътрудничество в ЧИС и приоритетите на предстоящото 6-месечно ротационно председателство на България от 2014 г.

"В момента работим интензивно по подготовката и планирането на приоритетите на нашето председателство", заяви Вигенин.

"Създаването на синергия между ЧИС и останалите регионални формати за сътрудничество е една от целите, които си поставяме в тази посока", добави той и подчерта, че укрепването на регионалните отношения е сред основните приоритети на българската външна политика.

"България ще превърне изграждането на прагматичен диалог между ЧИС и ЕС в един от основните акценти на своето председателство. Ще продължим да работим за по-задълбочена ангажираност на ЕС в региона", посочи външният министър.

Вигенин и Цвиркун се споделиха тезата, че проектната ориентация в ЧИС е от ключово значение.

"Цел, която си поставяме, е да работим активно по темата с неправителствения сектор и бизнеса. Важно е да видим какви са конкретните очаквания на гражданите и кое ще бъде от най-голяма полза за тях", каза българският министър.

"Уверен съм, че в сътрудничество ще постигнем положителни резултати в рамките на българското председателство на ЧИС", заяви Виктор Цвиркун от своя страна.

Според него, фокусът трябва да бъде поставен върху изпълнението на малки, но конкретни проекти с пряко значение за бизнеса – "локомотивът на икономическото развитие на региона".

В този смисъл той оцени положително инициативата на министър Вигенин за по-близко сътрудничество с публично–частния сектор.

"Високо ценим доброто сътрудничество с Постоянния международен секретариат на ЧИС. Надяваме се да продължим активните си отношения и в бъдеще, за успешното осъществяване на българското ротационно председателство. Вие знаете най-добре къде са предизвикателствата", посочи Кристиан Вигенин.

"Ако обединим нашия капацитет и усилия, вярвам, че ще постигнем конкретни положителни резултати", отговори генералният секретар.

Министър Вигенин бе поканил Виктор Цвиркун да участва в третото заседание на Обществения съвет към МВнР, във фокуса на което ще бъдат приоритетите на българското председателство на ЧИС от 2014 г.

#Кристиан Вигенин #Виктор Цвиркун #Организация за черноморско икономическо сътрудничество #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници