Народът задава посоката на развитие на икономиката - на Запад, заяви Плевнелиев

Народът задава посоката на развитие на икономиката - на Запад, заяви Плевнелиев
Българската страна твърдо подкрепя изработването и влизането в действие на споразумение за търговия и инвестиции ЕС-САЩ, коментира Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В момента 1,5 млн. българи живеят и работят в страните от Европа, в САЩ и други западни държави, но никой от сънародниците ни не емигрирал в Китай, Индия или Русия. Това е ясен знак, че народът задава посоката на развитие на икономиката, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на форума, организиран от Американската търговска камара в България.

"Българската страна твърдо подкрепя изработването и влизането в действие на споразумение за търговия и инвестиции ЕС-САЩ", коментира Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че живеем в драматично променящ се свят е необходим нов всеобхватен договор за икономическите отношения между Европа на 28-те и САЩ.

"ЕС е най-голямата икономика в света и двете – с тази на САЩ, създават 45% от световния БВП", уточни той.

Президентът Плевнелиев бе категоричен, че България ще защитава при изработването на споразумението приоритети като премахване митата и улесняване на достъпа на селскостопански стоки и хранителни продукти в САЩ. Естествено трябва да се обърне и голямо внимание върху облекчаване на нетарифните мерки в стокообмена, както и защитата на интелектуалната собственост.

Той подчерта, че за българите е важно и премахването на визовия режим.

#Росен Плевнелиев #ЕС #САЩ #Плевнелиев #Американската търговска камара в България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници