Руснаци навиват сърбите за „Белене“

Руснаци навиват сърбите за „Белене“
Руската държавна корпорация „Росатом“ се зае лично с преговорите за включването на Сърбия в проекта АЕЦ „Белене“. Снимка: bulgarian.ruvr.ru
A A+ A++ A

Руската държавна корпорация „Росатом“ се зае лично с преговорите за включването на Сърбия в проекта АЕЦ „Белене“.

Делегация на компанията майка на главния строител на Втора атомна „Атомстройекспорт“ посети Белград и се срещна с министъра на инфраструктурата и енергетиката на Сърбия Милутин Мърконич и съветника на премиера и бивш министър на енергетиката Петар Шкундрич, пише вестник „Стандарт“.

Разговорите се водиха лично от зам. генералния директор на „Росатом“ Кирил Комаров.
Официалната версия на руснаците е, че преговорите са относно сътрудничеството на двете държави в ядрената сфера, но се споменава и конкретно сътрудничеството около „Белене“.

Миналата година премиерът Бойко Борисов говори лично с президента на западната ни съседка Борис Тадич, като двамата обсъдиха включването на Сърбия като инвеститор в проекта с 5 до 10%.

След срещата си с Комаров Мърконич е заявил, че Сърбия има голям интерес да се включи активно в проекта „Белене“, съобщи ИТАР-ТАСС.

Въпреки забраната за изграждане на атомни централи в Сърбия до 2015 г. страната има достатъчно специалисти в тази сфера, които могат активно да подпомогнат изграждането на втората българска ядрена централа, допълва сръбският министър.

#Президент на Сърбия #Борис Тадич #премиер на България #Бойко Борисов #Милутин Мърконич #„Росатом“ #АЕЦ „Белене“ #Сърбия #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници