215562 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.83491| EUR 1.95583| GBP 2.30687|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Край на „гаражните“ магазинчета

2 февруари 2012, четвъртък / 10:01; Коментари: 0
Send to Kindle
Край на „гаражните“ магазинчета
„Общините ще поемат част от функциите на строителния надзор. Така няма да си прехвърлят отговорността“, коментира строителният министър Лиляна Павлова.

Гаражите и паркоместата в жилищните сгради няма да могат да се ползват за друго освен за паркиране, предвиждат одобрените от кабинета промени в Закона за устройството на територията.

Текстовете забраняват занапред да се правят промени в предназначението на подземни и надземни паркинги и гаражи, които сега често се превръщат в магазини, салони за услуги и даже офиси, пише вестник „Сега“.

Вече няма да може да се променя и предназначението на зелените площи.
Мотивите за забраната са да не се създават предпоставки за влошаване на организацията на паркирането и движението, най-вече в големите градове.

Забранява се и преотреждането на жилище в офис, ако не могат да се осигурят нужните за работата му места за паркиране.

Гаражите и паркоместата, които са част от основните обекти в сградата, не могат също така да се продават или преотдават, гласи проектът.

Така собственик няма да може да продаде гараж, ако му е единствен. Ако към един блок има повече гаражи, те вече ще могат да се продават и дават под наем, но само ако останалите собственици в кооперацията не проявяват интерес към тях.

Основен ремонт и преустройство на жилище вече ще са възможни единствено ако сградата има технически паспорт.

Реално такива имат само постройки след 2005 г. За по-старите домсъветът е длъжен да извади паспорт на сградата.

„Общините ще поемат част от функциите на строителния надзор. Така няма да си прехвърлят отговорността“, коментира строителният министър Лиляна Павлова, цитирана от БНР.

Кметовете ще следят за масовите строежи като къщи, по-ниски блокове и други постройки, а дирекцията за национален строителен контрол ще наблюдава големите обекти.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: