Сръбският СЕМ: Няма България, те са сърби! Нямат език и ядат шопска салата, която е сръбски патент

Сръбският СЕМ: Няма България, те са сърби! Нямат език и ядат шопска салата, която е сръбски патент
A A+ A++ A

По време на дебатите в Парламентарната комисия по култура и информация в сръбската Скупщина /парламент, бел.ред./ председателят на Съвета за регулиране на електронните медии - РЕМ /аналогът на българския СЕМ, бел.ред./ Оливера Зекич използва в своя защита аргументите на своя заместник Милорад Вукашинович, който твърди, че българите са чистокръвни сърби, предаде БГНЕС.

Депутатите от опозицията в Скупщината обвиниха Зекич и всички членове на РЕМ, че са нарушили законите и Конституцията на страната с решението да стачкуват. В този момент в своя защита Зекич се позова на своя заместник Милорад Вукашинович.

Неотдавна той в телевизионо интервю каза следното: Аз лично съм привърженик на създаването на нови балкански съюзи под покровителството на Русия...Въпросът за нашия излаз на море е от първостепенно значение и стигането до пристанището в Скадар, Албания. Аз задвам следния риторичен въпрос - ако само в рамките на нашия живот от сърбите бяха създадени пет нации и аз ще ги изброя: хърватите възникнаха на базата на геноцида над сърбите. Мюсюлманите, бошняците, черногорците и македонците непрекъснато ни заплашват , включително и някоя си там войводинска нация. С една дума, ако за 50, 60 или 70 години ние доживяхме от сърбите да бъдат създадени пет народа, тогава какво се е случило в далечното минало. Никой няма представа колко народи са възникнали от сърбите. Това не е мит. Това нещо се знае от всички. Няма никакво съмнение, че е съществувал някакъв праисторически народ, който се наричал сръбски и от него са произлезли славяните, включително и българите...Те хапват шопска салата, а не знаят, че тя е сръбска.

В същото предаване Вукашинович изтъкна, че Сърбия преди Балканските войни е имала много ясна културна политика как трябва да изглежда Македония. "Ние имахме сръбска гимназия в Солун. Имахме сръбски гимназии на цялата територия на Македония. Ние водихме една добре организирана културна политика, на която пречеха османците и българите, но най-големият ни противник бяха британците. Те бяха срещу сръбското обединение.

Сръбският изледовател от центъра БИРОДИ Зоран Гаврилович определи като опасни позициите на Милорад Вукашинович. Според него това е открит призив за промяна на границите на Сърбия. "В ролята си на геополитик това е призив за промяна на границите на Сърбия и, че тя трябва да бъде до Скадар, до Адритаическо море под покровителството на Русия. Доста проблематично е и твърдението, че българите са сърби. Това може да бъде българска бариера за Сърбия, ако тя въобще един ден се определи за ингерация в ЕС. И всичко това са позиции на лице, което заема висока публична длъжност, член на РЕМ", подчерта Гаврилович пред местно издание.

БГНЕС припомня, че Милорад Вукашинович бе избран за член на РЕМ на 20 май 2021 година с решение на Скупщината в Белград. Той е заместник-председател на този регулаторен орган. Вукашинович е роден в Черна гора. Дълги години работи в държавната телевизия в РТС-Нови Сад, а от 2017 г. води собствено телевизионно предаване за геополитика. Автор е на няколко книги с откровена великосръбска насоченост, в които има териториални претенции към всички съседни държави.

#Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »