Дж. Алън: България има някои слаби закони

Дж. Алън: България има някои слаби закони
Джонатан Алън отбеляза, че и в родината му има скандали, „но след тях има депутати в затвора”! Снимка: bnt.bg
A A+ A++ A

„България има някои слаби закони като тези срещу корупцията. Големият проблем обаче е недоброто прилагане на законовите разпоредби като цяло“, беше оценката за правната система у нас, която направи пред bTV британският посланик Джонатан Алън.

По думите му, за да стане факт един смислен закон, е нужно време и много консултации с граждански и бизнеса среди, които могат да дадат съвети за реалните последици от дадена разпоредба. Алън даде за пример нов Закон срещу организираната престъпност във Великобритания, чието съставяне отнело 2,5 г., заради консултации и добро обмисляне на текстовете. „А тук в България законите се правят и гласуват за месеци, понякога и 2-3 седмици”, посочи дипломатът.

Той подчерта, че страната ни има голяма нужда от закон за лобизма. „Политиците не вярват, че това е толкова важно. Това обаче е много важно, защото сега няма голямо доверие в политиците в България, а това е опасно за демокрацията”.

Джонатан Алън коментира още, че това лято у нас не е било „лято на посланиците, а лято на гражданското общество”. Причината за възникването на протестите – спорното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, британският посланик определи като „голям шок за международната общественост”.

Алън отбеляза, че и в родината му има скандали, „но след тях има депутати в затвора”!

#Джонатан Алън #Пеевски #ДАНС #закони #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници