"Зелените" искат разваляне на договора за ски зоната над Банско

"Зелените" искат разваляне на договора за ски зоната над Банско
A A+ A++ A

Партията на "Зелените" настоява за разваляне на договора с "Юлен" АД за ски зоната над Банско и за изваждане на всички офшорни компании от процесите по управление на обществени средства.

"На 6 септември  вицеприемиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев обявиха, че втори кабинков лифт ще се строи над Банско и правителството застава зад проекта на община Банско и концесионера на ски зоната Юлен АД, притежавана от две офшорни компании и от самата община", се казва в изявление на партията.

Според "Зелените", нито вицепремиерът, нито заместник-министърът на икономиката се притесняват от факта, че такова строителство би било в нарушение на Закона за защитените територии, плана за управление на НП Пирин и статута на Пирин като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

През 2011 г. министърът на околната среда и водите от ГЕРБ Нона Караджова призна публично, че „Юлен” АД ползва (т.е. е изсякла и отнела от защитената природа в Национален парк Пирин) с около 650 декара повече от разрешеното от концесията за ски зона Банско. Това означава, че около 40% от ски зоната на практика е незаконна.

Разрешението от 2001 г. да се построи ски зона Банско е дадено при условие легловият капацитет на града да не надвишава 7800 легла, докато по данни на кмета на Банско легловата база през 2010 г. е достигнала над 20 000 легла. Ако концесионният договор не отговаря на условията на закона за концесиите (чл. 65), то същият е нищожен.

Природозащитниците се надяват правителството да реагира, "вместо да изпитва  природната интелигентност на всички българи, като бомбастично заявява в своето официално съобщение , че България има потенциал да посрещне в ски курортите допълнителни 1.5 млн туристи и че България била станала дестинация номер 4 в Европа за ски туризъм.

#Зелените #Юлен #Банско #Даниела Бобева #Бранимир Ботев #Пирин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници