Посланикът на САЩ в България: Ще оценим, ако управляващите се консултират с нас за „чувствителните назначения“

Посланикът на САЩ в България: Ще оценим, ако управляващите се консултират  с нас за „чувствителните назначения“
Марси Рийс коментира и конфликта в Сирия, като посочи, че има множество загинали вследствие на използването на химическо оръжие в страната и акцентира върху важността на това светът да реагира. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ биха оценили, ако управляващите в България се консултират с тях при вътрешни назначения на т.нар. чувствителни позиции, но това все пак зависи от правителството, заяви американският посланик в България Марси Рийс в студиото на Би Ти Ви.

Коментарът бе направен по повод протестите, които започнаха преди три месеца след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

„В момента политическата ситуация се дефинира от продължаващото гражданско недоволство и хората имат право да знаят при назначаването на хора на подобни служби с какви качества е кандидатът. Важно е да има открит процес, в който качествата и квалификациите на човека да са предоставени така, че хората да знаят с какво те ще допринесат към професията“, коментира посланик Рийс.

Според нея има малък напредък в тази област, но има нужда от още доста.

Посланикът на САЩ коментира също, че сегашният председател на ДАНС не е бил обект на обсъждане с нея, защото той вече е заемал ръководна длъжност – заместник-председател на същата агенция.

Тя смята, че продължаващите протести са поставили на дневен ред особено важни теми.

„Шествията катализираха дискусии по важни въпроси. Ценно е, че се повдигат разговори по проблемите с корупцията, свободата на словото, върховенството на закона“, допълни Рийс.

Марси Рийс коментира и конфликта в Сирия, като посочи, че има множество загинали вследствие на използването на химическо оръжие в страната и акцентира върху важността на това светът да реагира.

„Преди над 100 години решихме, че използването на химически оръжия е неприемливо и това заслужава сериозен отговор, това наистина е морална бариера“, бе категорична тя.

#Марси Рийс #Рийс #САЩ #посланик #Делян Пеевски #ДАНС #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници