Вигенин: Много малко вероятно е България да се включи в „коалиция на желаещите“ за Сирия

Вигенин: Много малко вероятно е България да се включи в „коалиция на желаещите“ за Сирия
Вигенин смята, че преди да са изчерпани другите възможности, не бива да затваряме нашата позиция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Аз мисля, че е много малко вероятно България да се включи в „коалиция на желаещите“, подчертавам, че до този момент не е имало каквито и да е било искания – конкретни, нито за военно или друго участие, нито дори за политическа подкрепа на подобни действия“, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин, предава БГНЕС.

Ако се стигне до подобни искания, смятам, че мястото, където този въпрос трябва да бъде дискутиран и да се стигне до конкретно решение, не е в отделните министерски кабинети, мястото е на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, където с едно такова решение да се ангажират и политическите лидери, и съответните министри, служби“, посочи Вигенин.

Той отбеляза, че не бива да предрешава, и в този смисъл хубавото е, че като цяло, макар и да има минимални нюанси, позицията на основните институции е, общо взето, в една и съща посока до момента.

Вигенин смята, че преди да са изчерпани другите възможности, не бива да затваряме нашата позиция.

„За нас най-благоприятното решение е Съветът за сигурност, особено постоянните членки на този Съвет за сигурност, да поемат своята отговорност и да предложат решения на кризата. При всички случаи едностранни действия на „коалиция на желаещите“ не е най-благоприятното решение, защото в някаква степен то ще се случва извън нормите на международното право. В този смисъл ние бихме искали каквито и действия да има - те да стават след санкция на Съвета за сигурност на ООН, но ако СС не е в състояние да се произнесе и да предприеме конкретни действия и да предложи конкретни мерки, тогава остава другият въпрос, но нека да видим какъв ще бъде форматът, за какво става дума“, каза Вигенин.

#Кристиан Вигенин #ООН #България #Сирия #военна намеса #позиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници