Ангел Найденов: България няма възможност да участва в евентуална война в Сирия

Ангел Найденов: България няма възможност да участва в евентуална война в Сирия
Ангел Найденов е категоричен, че България няма възможност да участва във военните действия в Сирия. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"България няма възможност да участва в евентуална военна кампания в Сирия."

Това заяви на полигона край Шабла министърът на отбраната Ангел Найденов, който наблюдава съвместните военни учения между части на българската и сръбската армия в четвъртък, цитиран от агенция "Фокус".

По отношение на кризата в Сирия министърът посочи, че правителството утре ще излезе с официална позиция, но той потвърждава заявеното от министъра на външните работи, че България е за диалог в решаването на сирийската криза, докато не се изчерпят всички възможности за мир.

Министърът беше категоричен, че е задължително да се разбере с точност кой е източникът на газовата атака. Той посочи, че виновната страна трябва да бъде осъдена и наказана, защото е недопустимо да се използва газ срещу мирни жители.

„Известно е, че в международната общност няма единно становище по отношението на използването на сила в Сирия. Именно заради това България трябва внимателно да прецени своята позиция."

Той беше категоричен, че страната ни е готова да посрещне евентуална бежанска вълна и потвърди големия ръст на бежанците от Близкия изток, половината от които се дължи на сирийци.

Министър Найденов изрази задоволство от видяното на съвместното учение, като посочи, че по този начин ще бъде затвърдено военното сътрудническо и политическо доверие между двете страни. Той заяви, че сръбската страна ще заплати цялостния престой на военнослужещите и участието им в учението.

Министърът добави още, че Словения също има интерес към използването на български военни полигони за съвместни учения с българската армия. В четвъртък на стрелбите присъстваха военни наблюдатели от Словения и от други държави.

#Сирия #Ангел Найденов #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници