Ангел Вукодинов: “Бялата жътва” приключи на 100%

Ангел Вукодинов: “Бялата жътва” приключи на 100%
По думите му, проблемът на производителите е най-вече с пазара. Снимка: haskovo.info
A A+ A++ A

“Ако говорим за така наречената „бяла жътва”, тя вече приключи на почти 100 %, може би само в някои високопланински места все още се провежда”, каза в интервю за Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите. „Пшеницата тази години ни изненада приятно, с добри резултати около 4,5 – 4,6 Млн. т. според нас, а според МЗХ -  малко повече. Разочарованието ни за поредна година беше рапицата, там площите бяха доста разорани още през есента и през зимата, а и тези, които се реколтираха около 1,3 млн. дка., дадоха добив от порядъка на 120 кг., които са крайно недостатъчни”, обясни Вукодинов.

По думите му, проблемът на производителите е най-вече с пазара. „Цените на пшеницата в България са вече от порядъка под 300 лв. за килограм навсякъде, на някои места, където са увеличени от пристанища, или пък нямат такова високо потребление в райони като Монтана, Враца и Видин, там цените са по-ниски от порядъка на 230 – 240 лв., което е крайно недостатъчно за осигуряване на една възвръщаемост на производство и колегите работят под себестойност”, посочва експертът . Според него, цената на пшеницата миналата година е била около 400 лв., а сега е от порядъка на 250 лв.

Към края на месеца и началото на следващия предстои да започне жътвата на царевицата, там също индикациите са за по-ниски цени, което ще доведе до ниски постъпления.

#Ангел Вукодинов #жътва #есента #цените #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници