Гърция казва в понеделник за отварянето на ГКПП Маказа

Гърция казва в понеделник за отварянето на ГКПП Маказа
Димчо Михалевски. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Най-вероятният срок за отварянето на ГКПП Маказа - Нимфея е през следващата седмица, в понеделник Гърция трябва да отговори на настояването на България пускът на пътя да стане незабавно и да посочи конкретната дата, заяви в Кърджали депутатът от левицата и председател на парламентарната комисия по регионалното развитие Димчо Михалевски, предаде БГНЕС.

Строителните работи по изпълнението на временната връзка, която трябваше да свърже готовия участък до гръцкия град Комотини с пътната мрежа на южната ни съседка, са приключили на 7 август. Незабавно още на следващия ден в Гърция се е състояло съвещание в тамошното МВнР, което веднага е поискало становището на българската страна.

На 8 август в София е получена първата нота от Атина, с която се предлага да се отвори границата при Маказа, но с известни ограничения – без церемонии, само за леки автомобили и автобуси.

Михалевски припомни, че според спогодбата през 1995 г. това е един от трите ГКПП, предназначени и за тежки товарни превози – Илинден - Ексохи, Рудозем - Ехинос и Маказа - Нимфея.

"Вече имаме и негативния опит от отварянето на границата при Златоград - Ксанти, когато в бързината и размяната на ноти не беше дефинирано точно какви транспортни средства могат да преминават. Сега през последните седмици бяхме свидетели на едно нерегламентирано ограничение от гръцката страна да не се пропускат лекотоварни автомобили над 2,5 тона. Това затрудни свободното преминаване на стоките и хората, поради което нашето Външно министерство предприе сериозни действия", посочи депутатът.

На 13 август на среща в Министерски съвет междуведомствената група на всички заинтересовани е декларирала пълната ни готовност за отварянето на ГКПП Маказа, отбелязано е временното ограничение за тировете до 2014 г., когато гръцката ще изгради връзката с Егнатия одос.

Около 15 октомври т. г. България ще бъде готова да пусне тежкотоварните камиони по международния път от северна Европа към Бяло море, тогава трябва да бъдат завършени строително-монтажните работи по втория етап на пътя към Гърция – Кърджали-Подкова.

До Димитровден се очаква да е налице и разрешението за ползването на този участък, и ще може да се преминава от Кърджали до Маказа по изцяло новия път.

#Маказа #Димчо Михалевски #Комотини #София #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници