Орешарски: България е най-централизираната страна относно публични финанси

Орешарски: България е най-централизираната страна относно публични финанси
Въпросите, които е обсъдил премиерът заедно с кметове от района са били свързани с транспортната инфраструктура през коридор номер 8 до локалната инфраструктура, селското стопанство и неговото развитие, както и проблемите, които стоят пред производителите
A A+ A++ A

България остава най-централизираната страна от гледна точка на публични финанси и от около 18-19% лесни финанси в консолидирания държавен бюджет през 2008 г., днес този процент е малко над 12“, заяви премиерът Пламен Орешарски след среща с кметове от Кюстендилския регион, предава БГНЕС.

„Това мисля, че е красноречиво за степента, в която в последните няколко години се върнахме в „усилията“ за по-нататъшно развитие на децентрализацията“, коментира Орешарски.

Министър-председателят посочи, че, когато акцентира върху децентрализацията, за него тя има доста голямо значение, защото по-високата степен на децентрализация означава повече отговорности, но и повече ресурси на местните власти, да решават проблеми на хората.

„Те са най-близо до хората, така че знаят по-добре от централната власт какви са конкретните проблеми в конкретното населено място или в конкретната област“, каза Орешарски.

Въпросите, които е обсъдил премиерът заедно с кметове от района са били свързани с транспортната инфраструктура през коридор номер 8 до локалната инфраструктура, селското стопанство и неговото развитие, както и проблемите, които стоят пред производителите.

Фискалната децентрализация също е била обсъдена на срещата и състоянието й към този момент.

Премиерът запозна кметовете с плановете да се предприемат стъпки за процеса на децентрализация още тази есен след няколко годишна пауза в хода на обсъждане на проектобюджета за следващата финансова година.

„Кметовете ми възложиха доста голям списък с проекти, може би няма да можем всички да изфинансираме, но задачата е амбициозна да се опитаме да решим поне най-важните от тях, коментира премиерът проблеми с усвояването на еврофондовете.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов определи срещата като изключително полезна, още повече, „защото установихме, че по-лошо вече за общините не може да става“.

Паунов посочи, че са били поставени конкретни проблеми и очакват решения.

„Имам уверение, че от днес българските общини ще бъдат един равностоен партньор на българското правителство“, отбеляза Паунов и благодари за това.

Областният управител на Кюстендил Иван Каракашки допълни, че е изключително доволен, че премиерът и министри са били лично тук, за да чуят проблемите, както и за тяхната подкрепа.

„Защото без държавата нашите общини са слаби, те не могат да се оправят и не могат да създадат едни нормални условия за живот на хората“, каза още Каракашки.

#Пламен Орешарски #общини #Кюстендил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници