МРРБ спира авансовите плащания към общините по проекти

МРРБ спира авансовите плащания към общините по проекти

БНТ

A A+ A++ A

Министерството на регионалното развитие и благоустройство спира авансовите плащания към общините по проекти.

"През годините на министерството се отпускат между 2,5 до 2,8 милиарда лева годишно, които трябва да бъдат изразходвани за изграждането на пътна инфраструктура и благоустройство на общините. Прозрачен механизъм за контрол на изразходваните средства, справедливо подпомагане чрез дофинансиране на общините по техните проекти, финансирани с европари, са основните ни задачи". Това заяви на брифинг регионалният министър Андрей Цеков, цитиран от БТА.

По думите му средствата вече няма да бъдат отпускани изцяло авансово, а ще бъдат извършвани етапни плащания.

"Тежко е наследството ни за изграждане на пътната инфраструктура на България, защото няма цялостна стратегия, на базата на която да се възлага строителство и поддръжка на републиканските пътища", обясни Цеков и допълни: "Има спешна нужда от изготвянето на цялостна стратегия за близо двадесетте хиляди километра пътна мрежа в България. Тази стратегия трябва да съдържа и информация къде да се изградят нови пътища и кои от вече изградените трябва спешно да се ремонтират".

Цеков коментира още, че имспешна нужда от изготвянето на цялостна стратегия за близо двадесетте хиляди километра пътна мрежа у нас: "Тази стратегия трябва да съдържа и информация къде да се изградят нови пътища и кои от вече изградените трябва спешно да се ремонтират".

Министърът поясни, че изготвянето на такава стратегия отнема между 12 и 18 месеца. "Трябва най-сетне да изоставим работата на парче и да въведем цялостен стратегически подход", заяви Цеков.

Той обяви, че до края на следващата година ще бъдат изградени пътят между Мездра и Ботевград с кръстовища на две нива и магистралата между Видин и Монтана.

#Андрей Цеков #МРРБ #плащания #общини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници