Владимир Чуков: Египет е изпитание за „Арабската пролет“

Владимир Чуков: Египет е изпитание за „Арабската пролет“
Според Чуков случващото се в Египет ще окаже голямо влияние върху отношенията на Египет със САЩ и с Европейския съюз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Случващото се в Египет е едно голямо изпитание за т.нар „Арабска пролет“, коментира арабистът Владимир Чуков в интервю за агенция „Фокус“.

„Египет е една от първите страни на политическите протести, които са протичали в Близкия изток по отношение на промяната на държавността. Египет е най-голямата, най-авторитетната държава, тя е моделът или още сърцето на арабската нация. Това, което протича в момента, и напрежението са наистина голямо изпитание за политическата култура, впоследствие за политическата социологизация и търсене на новата демократична формула на държавност в Близкия изток“, заяви Чуков.

Арабистът бе категоричен, че страната преживява втора революция.

„Египтяните в момента са силно политизиран народ. Нека да си припомним, че преди около една година президентските избори бяха спечелени именно от Мохамед Мурси с малко над един процент преднина пред неговия опонент. Оттогава още нацията е силно политизирана“, посочи още Владимир Чуков.

Според него случващото се в Египет ще окаже голямо влияние върху отношенията на Египет със САЩ и с Европейския съюз.

#Египет #Арабска пролет #Европейски съюз #САЩ #Чуков #Мохамед Мурси #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници