Държавата ще обяви още 33 защитени зони по НАТУРА

Държавата ще обяви още 33 защитени зони по НАТУРА
Основната цел на общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000 е да осигури условия за защита и оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на следващата година ще бъдат обявени още 33 защитени зони по директивата за хабитатите в рамките на мрежата НАТУРА 2000,  предвижда стратегия за екологичната мрежа до 2023 г., която правителството прие в сряда.

В рамките й е заложено й изграждането на комуникационна система за НАТУРА, което вече е в ход, предаде "Стандарт нюз".

Броят на одобрените до момента с решения на Министерския съвет защитени зони по директивата за хабитатите е 231, а по директивата за птиците – 118, се казва в решението на правителството.

Със заповеди на министъра на околната среда и водите 114 зони за птиците са обявявани за защитени. Границите на 13 зони по двете директиви напълно съвпадат. Заповедите за обявяване на още 33 зони по директивата за хабитатите следва да бъдат издадени до декември 2014 г.

Само от началото на годината до края на март бяха обявени 20 нови защитени местности с обща площ 247,6 хектара, с което мрежата от защитени територии в страната достига 584 124 хектара.

В процес на разработване е единна информационна система за защитените зони от НАТУРА 2000. Идеята й е да подобри комуникация през следващите десет години между всички страни, които имат отношение към развитието, утвърждаването и функционирането на мрежата НАТУРА в България – централни и местни администрации, НПО, академична общност, бизнес, медии, се казва в стратегията.

Екоминистерството вече избра изпълнител за изграждането на системата в края на миналата година. Това е консорциумът „НАТУРА-ГИС", а проектът е на стойност 968 000лв. без ДДС и е с продължителност 12 месеца. Системата би трябвало да е готова до края на тази година.

Основната цел на общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000 е да осигури условия за защита и оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа.

Със своите 34,34% от територията, обхваната от мрежата, България е на второ място в Европейския съюз след Словения.

#НАТУРА #хабитати #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници