Ген. Чавдар Червенков: За момента няма непосредствени рискове от процесите в Турция

Ген. Чавдар Червенков: За момента няма непосредствени рискове от процесите в Турция
ген. Чавдар Червенков Снимка: Център за изследване на демокрацията
A A+ A++ A

"За момента няма непосредствени рискове пред региона от процесите в Турция." Това каза в интервю за агенция „Фокус” ген. Чавдар Червенков, директор Програма „Сигурност” в Центъра за изследване на демокрацията и бивш шеф на военното разузнаване.

"За рискове може да се говори в перспектива и това ще зависи от позицията на правителството, от позицията на протестиращите и от това ще има ли ескалация на напрежението. Трябва внимателно да се наблюдава това, което става в Турция. Очевидно е достигнат един праг, при който светски настроената част от турския народ не желае повече да приема плъзгането към ислямизация. Само при много добро желание това, което се случва в Истанбул, Анкара и в някои други градове на Турция, може да се разглежда едва ли не като битов вътрешен проблем. С една дума, близкото бъдеще ще покаже има ли рискове и какви могат да бъдат те", каза ген. Червенков. По думите му българското общество не може да направи нещо кой знае какво в момента, дори и пример не може да даде на турските протестиращи.

„Приветствам действията на българските медии, които от първия ден бяха на мястото на събитието и ни даваха обективна информация, за да може всеки да направи своите изводи. Аз не съм чул и официална българска позиция, освен предупреждението български граждани да не участват в протестите. Отворете сайтовете на правителството и на Министерството на външните работи и си направете изводите. А по света – няма да цитирам имена, но демократичните страни наричат случващото се в Турция насилие, а авторитарните държави го наричат - вътрешен въпрос”, посочи ген. Чавдар Червенков.

"Повече от всичко имаме интерес от стабилна и просперираща Турция. В политически план ние сме партньори в НАТО. Има признаци, че скоро ще ни бъде дадена зелена светлина за Шенген. Ще имаме нужда от стабилна спирачка за очакваната емигрантска вълна от Близкия и Средния Изток. В икономически план Турция е един от големите ни и важни партньори. Всяко смущение в икономическия ритъм ще ни се отрази отрицателно. А съвсем отделна тема на разговор би могло да бъде влиянието на нестабилността върху политиката на Турция по отношение на Сирия, по кюрдския въпрос и др., каза още ген. Червенков. В следващите години в Турция предстоят избори – за парламент, за президент, за местни органи на властта. Трябва внимателно да се следи съотношението на силите, действията на страните, икономическата обстановка. Влияние ще оказва и обстановката в Сирия и в Близкия Изток като цяло", допълни ген. Чавдар Червенков.

#Турция #протести #рискове #ген. Чавдар Червенков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници