Евгений Дайнов: Ако правителството продължи с глупостите, ще бъде отнесено до 10 дни

Евгений Дайнов: Ако правителството продължи с глупостите, ще бъде отнесено до 10 дни
Ако правителството падне, промени в БСП няма да има. Но ако се задържи, има реална възможност БСП да се реформира, казва политологът Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Г-н Дайнов, според Вас докъде ще доведат протестите и как трябва да действа правителството „Орешарски“, ако иска да се задържи?

Категорично правителството има два варианта. Първият е то да продължи да мърмори, да се оплаква и да губи доверие. Така стигаме до избори и идва Бойко (бел. ред. – Бойко Борисов) на бял кон.

Вторият вариант е правителството да реагира, да нанесе челен удар на олигархичните групировки и на монополите. Също така да започне промени в енергетиката. Така ще си осигури обществена подкрепа и ще изкара до зимата.

А догодина да има избори, но дотогава правителството да е свършило нещо полезно. Само това са вариантите, друго няма.

Каква е разликата между сегашните протести и тези от зимата, вследствие на които падна кабинетът „Борисов“?

Сега по улиците са хората, които през зимата бяха на Орлов мост.

В началото на годината те протестираха за Иракли и други подобни каузи. На сегашните протести ги няма онези, които протестираха срещу високи сметки за ток и парно. Сега протестират онези, които не възприемат себе си като гневни хорица, а като гневни граждани.

Какви ще бъдат последиците за България и гражданите й, ако правителството падне сега?

Правителството ще падне, ако продължи да не върши нищо. Но не е само това. Абсолютно всички от това правителство ще бъдат опозорени завинаги, а БСП ще се разпадне. След това ще започнат масови брожения.

Обещанията за поевтиняване на стоки и услуги през следващия месец и други подобни антикризисни мерки ще повлияят ли за потушаване на напрежението?

Това е феноменална глупост. Правителството бърка с кого си има работа. То трябва да е наясно, че няма проблем с хората с подобни искания. Те нямат проблем да си плащат тока.

Управляващите имат проблем с хората, които имат политически искания, сред които и най-вече е борбата срещу олигархията и разбиването на монополи. Ако управляващите продължат да си вярват, това ще ускори техния край.

Да бъдат залъгвани хората с поевтиняване на тока, е обидно. Грешка е да смятат, че могат да подхвърлят трохи на бедни тълпи. В момента на улицата няма гладни тълпи, а вече казах – има гневни граждани.

Всички във властта трябва да разберат, че в момента на улицата са хора с конкретни политически искания. Политиците обаче продължават да си живеят в парник и отказват да разберат какво става.

Допада ли Ви коментираната идея правителството да се задържи до май следващата година и тогава у нас да бъдат проведени избори заедно с тези за Европарламент?

Ако правителството продължи да прави такива групости, да мрънка, да се муси, то ще бъде отнесено до десетина дни. Разбира се, че е по-добре да има избори догодина, отколкото сега.

Но за да има избори, трябва да има промени. Най-малкото е нов изборен кодекс... За преференциален вот, за подреждане на хората в листите за депутати.

Да се смени математическата формула. Не може да има трима депутати от ДПС, които са от София, например.

От друга страна, ако не се създадат благоприятни условия за бизнеса и той не се стимулира, стремително ще влезем в сериозна икономическа криза.

Протестите и скандалът „Пеевски“ ще сложат ли начало на промени в структурата на БСП?

Ако правителството падне, промени в БСП няма да има. Но ако се задържи, има реална възможност БСП да се реформира.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници