Безработните в Испания намаляват за трети пореден месец

Безработните в Испания намаляват за трети пореден месец
С 4 890 928 безработни по данни на министерството на заетостта Испания регистрира трети пореден месечен спад на безработицата след понижаването с 0,91% през април и лекия спад с 0,1% през март. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 

Броят на регистрираните безработни в Испания намалява за трети пореден месец през май, но остава на високо ниво от 4,89 млн. души, съобщи министерството на заетостта, цитира БГНЕС.

Страната все още е в рецесия и е подложена на строги мерки за съкращение на разходите.

Четвъртата икономика в еврозоната е регистрирала 98 265 безработни по-малко през май спрямо април, спад с 1,97%, показват данните, след историческия рекорд в края на март от 27,16%.

С 4 890 928 безработни по данни на министерството на заетостта Испания регистрира трети пореден месечен спад на безработицата след понижаването с 0,91% през април и лекия спад с 0,1% през март.

След намалението с 1,2% през декември броят на безработните в Испания отново се повиши през януари с 2,72% и надхвърли пет милиона души през февруари, когато регистрира увеличение с 1,19%.

На годишна основа статистиката на министерството показва увеличение на безработните със 176 806 души през май. При младежите под 25-годишна възраст броят на безработните е намалял с 3,53% спрямо април с 16 753 души по-малко, регистрирани в бюрата по труда.

Данните на министерството на заетостта са различни от данните за тримесечие, публикувани от Националния статистически институт, който използва различен метод за изчисление и брои всички хора, които активно търсят работа.

В края на март в Испания е имало 6 202 700 безработни или 27,16% от активното население според данните на статистическия институт. При младежите между 16 и 24 години безработицата нарасна до 57,22%.

#Испания #безработица #спад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници