Испания и Великобитания против изпращането на касетъчни бомби на Украйна

Испания и Великобитания против изпращането на касетъчни бомби на Украйна

Кадър: BgOnAir

A A+ A++ A

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес се обяви против изпращането на касетъчни бомби в помощ на Украйна ден, след като САЩ обявиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, за да подпомогнат контранастъплението му срещу руските сили, съобщава БТА.

Касетъчните боеприпаси са забранени от над 100 държави, включително Испания. Обикновено те разпръсват множество по-малки експлозиви, способни да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не успеят да се взривят на момента, представляват опасност в продължение на десетилетия.

"Испания има твърд ангажимент към Украйна, но и твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не може да се доставят при никакви обстоятелства", заяви Роблес пред репортери на митинг в Мадрид преди насрочените за 23 юли национални избори.

Британският премиер Риши Сунак, на свой ред, заяви, че страната му е част от конвенцията, която не разрешава използването на касетъчни боеприпаси.

"Ние ще продължим да даваме своя принос в подкрепа на Украйна срещу незаконното и непровокирано нахлуване на Русия", заяви пред репортери Сунак, цитиран от Ройтерс.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на този вид оръжия.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Украйна е предоставила писмени уверения, че "ще ги използва много внимателно", за да сведе до минимум риска за населението.

Запитан защо предоставя касетъчните боеприпаси сега, президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че причината е, че мунициите в усилието за отбрана срещу Русия "са се изчерпали".

#касетъчни бомби #Испания #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници