Половината българи дишат прашен въздух

Половината българи дишат прашен въздух
Служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов коментира, че България става шумна, прашна и енергийно неефективна, позовавайки се на данни от доклада. Снимка: skandalno.net
A A+ A++ A

Половината българи дишат въздух, замърсен с прахови частици, показва Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда в България за 2011 г., представен от директора на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова.

Въздухът е най-прашен в Перник, Видин и Враца. Сред замърсителите на въздуха, засягащи сериозно хората, са азотният диоксид (21,8%), озонът (17,4%) и серният диоксид (1,8%).

Служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов коментира, че България става шумна, прашна и енергийно неефективна, позовавайки се на данни от доклада.

Според него държавните институции и местната власт трябва да направят всичко възможно, за да променят тази картина. Той се обърна към кметовете да се концентрират върху местните политики за ограничаване на фините прахови частици във въздуха, подчертавайки, че икономическата ситуация не е извинение.

Енергетиката остава един от най-големите източници на емисии на серен диоксид и основен източник на азотни оксиди. Секторът има ключова позиция във формирането на парниковите газове в България - 80% за последната година на инвентаризация 2011 г.

Най-сериозните източници на неблагоприятно въздействие върху околната среда са потреблението на енергия и природни ресурси от икономическите сектори и емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, водите, почвите и депонирането на отпадъците, показва докладът.

Автомобилният транспорт също се свързва с увеличена консумация на горива и емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, озонови прекурсори, фини прахови частици. Този сектор потребява повече от 90% от общото енергийно потребление.

Селското стопанство също е източник на парникови газове - основните атмосферни замърсители са амоняк -74%, и неметанови летливи органични съединения -11% от националните емисии.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници