ДКЕВР: Всички ЕРП-та искат по-скъп ток

ДКЕВР: Всички ЕРП-та искат по-скъп ток
Харитонова уточни, че и трите ЕРП-та са изпратили своите искания до държавния регулатор и се обсъжда новият период. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова заяви, че всички енергоразпределителни дружества са поискали цената на тока да се увеличи, съобщава агенция „Фокус“.

Харитонова уточни, че и трите ЕРП-та са изпратили своите искания до държавния регулатор и се обсъжда новият период, но тя „не вижда до 1 юли да има покачване на цената на електроенергията“.

„За конкретната цена на тока няма да говоря до момента, в който нямаме някакви приблизителни разчети, защото не е хубаво да се говори в самото начало“, каза председателят на комисията.

Относно исканите мерки, като например такса „пренос“ и премахването на добавките, Харитонова обясни, че съгласно закона търговците на електрическа енергия за износ плащат „зелената добавка“ и ако бъде премахната, законът ще бъде нарушен.

„Това не бих си позволила дори да го допусна“, заяви председателят на ДКЕВР и отбеляза, че кафявата енергия е задължение по директива на Европейския съюз, която задължава НЕК да изкупува цялото производство от конфигурацията.

„Решението може би е до 1 юли с разпореждане на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да се свалят добавките за кафява енергия и добавката от ВЕИ-та“, обясни Харитонова.

На практика обаче това означава, че след 1 юли загубите на НЕК трябва да бъдат възстановени, като влязат в цената на електрическата енергия за крайния потребител, разясни още председателят.

Евгения Харитонова отново подчерта, че не може да става дума за такса „пренос“, защото това е цена „пренос“.

„Когато човек чуе думата „такса“, изглежда все едно това е печалба за електроразпределителните дружества. Трябва да се знае, че това е цената за поддръжка на електроразпределитената мрежа“, обясни Харитонова.

#ДКЕВР #ЕРП-та #цена на тока #Евгения Харитонова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници