България няма да настоява "Хизбула" да влезе в черния списък

България няма да настоява "Хизбула" да влезе в черния списък
България не е тази, която ще инициира процедура, коментира Райков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма да инициира процедура по включването на  ливанската ислямистка групировка „Хизбула" в списъка на терористичните организации, заяви премиерът Марин Райков.

"Ние няма да инициираме процедура. Само ще представим обективните факти и обстоятелства, които са известни. Нека нашите европейски партньори да преценят. В момента дебатът върви не за цялата организация, говорим за това дали да бъдат включени било военното крило, било отделни личности. Но България не е тази, която ще инициира процедура", коментира Райков пред БНР.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви след среща с израелския президент Шимон Перес, че Европейският съюз ще обмисли налагането на санкции срещу „Хизбула", но засега няма достатъчно доказателства, че тя е терористична организация, действаща в Европа.

Според него, е рано  да се вземе решение относно „Хизбула", защото България все още не е приключила разследването на атентата на летище "Сарафово" в Бургас и е поискала съдействие от правителството на Ливан.

#Марин Райков #България #"Хизбула" #Ливан #Шимон Перес #Жозе Мануел Барозу #Европейски съюз #"Сарафово" #Бургас #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници