Борисов ще стопля отношенията с Македония

Борисов ще стопля отношенията с Македония
Казах му на колегата - ела, дай да поговорим малко. Не ни отива - на двете държави да бъдем в такива отношения, ние трябва да бъдем в най-най-добри отношения, казал Борисов на колегата си Груевски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът  Бойко Борисов и македонският му колега Никола Груевски проведоха работна среща в Скопие за напредък по отношение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и по всички теми от общ интерес.

Българският премиер, заедно с министъра на външните работи Николай Младенов пристигнаха в Скопие в събота, на работна среща с македонския премиер Груевски.

Това е първото посещение на Борисов в Македония. Официално то е записано като работна вечеря. Досега Борисов и Груевски имаха една официална среща в София през ноември 2009 г.

В хода на разговорите беше постигнато съгласие, че всички предизвикателства трябва да се преодоляват в духа на европейските ценности.

Правителствените ръководители поеха ангажимент за развитие на политическия диалог и активизиране на срещите на високо равнище, предаде информационна агенция "Фокус".

Според Борисов и македонския му колега Балканският регион трябва да бъде интегриран в европейските и евроатлантическите структури, като подкрепата от съседите в този процес е от съществено значение.

Борисов и Груевски изразиха мнение, че провеждането на съвместно заседание на двата кабинета е в интерес и от необходимост и за двете страни. Това ще даде възможност да се поставят основите за още по-задълбочено сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и инфраструктурата.

Министър-председателите изразиха надежда, че в настоящото тримесечие и в по-дългосрочен план ще се активизира сътрудничеството и ще се засили взаимното доверие, чрез реализацията на конкретни проекти в областта на образованието, културата, икономиката, евроинтеграцията, здравеопазването, инфраструктурата, енергетиката, транспорта и околната среда.

Визитата на Борисов е опит за стопляне на отношенията с Македония.

През декември България се противопостави на определянето на дата за започване на преговори за присъединяването на Македония към ЕС с аргумента, че има да покрива още критерии, включително и за добросъседски отношения.

В последните години в нито един магазин в Македония няма стоки българско производство. Опитите за български инвестиции пък се посрещат недобронамерено, а при опит за българско участие в приватизацията на компания в Битоля, българските инвеститори били прогонени със стачка, пише МКД.МК.

#Бойко Борисов #премиер на България #Македония #Скопие #Никола Груевски #премиер на Македония #Николай Младенов #членство в ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници